Bialchem

Dlaczego węgiel powinien posiadać wysoką kaloryczność?

Kaloryczność węgla, czyli jego wartość opałowa, to najważniejszy parametr grzewczy paliwa. Przekłada się ona na wydajniejsze ogrzewanie. W tym artykule wyjaśnimy czym jest kaloryczność węgla, jak ją sprawdzić i jaki opał wybierać, żeby zaoszczędzić zimą.

Co to jest kaloryczność węgla?

Kaloryczność węgla to to ilość energii cieplnej, która wytwarza się podczas jego spalania. Nazywa się ją także wartością opałową. Nie każdy jednak wie, że to jeden z głównych czynników, który powinno się brać przy okazji zakupu opału – dużo osób zwraca uwagę przede wszystkim na cenę, a to błąd: kupując tanie paliwo wcale nie oszczędzamy.

Na co wpływa kaloryczność węgla, że jest tak ważna? Niskokaloryczne paliwo jest tańsze, jednak jego niska wartość opałowa oznacza, że potrzeba zużyć go więcej, żeby ogrzać dom. Często okazuje się, że w trakcie sezonu zaczyna brakować opału i trzeba go dokupić, bo znika w zatrważającym tempie. Wysokokaloryczny węgiel z kolei jest droższy, jednak lepszy na mroźniejsze dni, bo taka sama ilość oddaje więcej ciepła.

Właśnie dlatego należy zawsze kierować się najpierw kalorycznością węgla, a dopiero później jego ceną. Im większa wartość opałowa paliwa, tym mniej go potrzeba do ogrzania pomieszczenia.

 

Czym palić w piecu?

Najwyższą kaloryczność ma węgiel kamienny, który można kupić pod różnymi postaciami. Niektórzy palą w piecach ekogroszkiem, miałem, koksem czy za pomocą brył. Zanim wybierze się rodzaj węgla, należy dopasować go bezpośrednio do posiadanego pieca: nie we wszystkich kotły bowiem można palić każdym rodzajem węgla. Ekogroszkiem można palić np. w kotłach retortowych a węglem typu orzech: w piecach konwencjonalnych i zasypowych (oraz kuchniach węglowych). Orzech jest szczególnie polecany, ponieważ ma wysoką kaloryczność, niską zawartość siarki i odznacza się niskim smoleniem.

 

Właściwości węgla kamiennego

Ponieważ węgiel kamienny odznacza się dużą zmiennością parametrów chemicznych, może być stosowany zarówno do ocieplania, jak i przemysłu chemicznego. To, co decyduje o jego przeznaczeniu i późniejszym wykorzystaniu, to warunki, w których się utworzył. Dlatego żeby móc palić w piecach, należy kupować węgiel specjalnie do tego przeznaczony.

Wiemy już, czym jest kaloryczność węgla – jak ją jednak sprawdzić? Tym zajmują się profesjonalne firmy, dostarczające opał. Sprawdzeni dostawcy to gwarancja jakości i pewność, że produkt, który masz zamiar nabyć, jest najwyższej jakości. Kupując od zaufanych firm zyskujesz 100% pewności, że dostarczono Ci paliwo, które wybrałeś.

Niskokaloryczny węgiel nada się do ogrzewania w cieplejsze dni (np. jesienią czy wczesną zimą), jednak nie nadaje się on do ocieplania domu, gdy temperatury znacznie spadają. Na takie sytuacje warto mieć zapas wysokokalorycznego węgla, który idealnie sprawdzi się w chłodne dni i noce.