Bialchem

Najpopularniejsze rodzaje węgla kamiennego i ich zastosowanie

Ekogroszek, węgiel orzech, kostka, miał węglowy – zastosowanie tych rodzajów węgla kamiennego jest inne, a wraz z nadejściem sezonu grzewczego osoby, mające zamontowane piece na paliwa stałe muszą szybko podjąć ważną decyzję zakupową. Im później zdecydują się na kupno, tym większa szansa, że ceny wzrosną. Jeżeli chcesz zaoszczędzić pieniądze, zapraszamy do naszego artykułu.

Jak wybrać węgiel kamienny?

Węgiel kamienny jest jednym z najpopularniejszych źródeł ciepła w domach wolnostojących. Na tę sytuację ma wpływ wiele czynników, takich jak m.in. wysoka cena gazu ziemnego czy energii elektrycznej. Niewiele osób jednak zdaje sobie sprawę z tego, jakie zastosowania mają poszczególne jego rodzaje – a jest to kluczowy argument podczas wyboru tego rodzaju źródła ciepła. Pamiętaj jednak, że całościowe koszty ogrzewania budynku węglem kamiennym zależą również w dużej mierze od rodzaju i stanu instalacji grzewczej.

Ekogroszek – zastosowanie

Zastosowanie ekogroszku, czyli inaczej węgla kamiennego lub brunatnego (ekogroszek to nazwa handlowa na jeden z tych dwóch typów węgla) jest najpopularniejsze w kotłach retortowych. Ekogroszek jest wytwarzany z wysokokalorycznego węgla o niskiej spiekalności – to właśnie dzięki tym właściwościom ekogroszek nie wytwarza takich ilości tlenków siarki, niż inne węgle. Dodatkowo po spaleniu tego opału pozostaje mało popiołu. W zależności od rodzaju węgla ekogroszek znajduje zastosowanie w różnych piecach.

Węgiel orzech – zastosowanie

Węgiel orzech nie należy do najtańszych odmian opału, jednak jest on bardzo wydajny, a także ma specjalne właściwości, których nie mają inne odmiany węgla. Należą do nich m.in. wysoka kaloryczność, która przekłada się na bardzo wysoką wydajność. Dodatkowo można zastosować węgiel orzech w piecach konwencjonalnych i zasypowych, a także w kuchniach węglowych. Oprócz tego odznacza się ograniczonym smoleniem. Nic więc dziwnego, że węgiel orzech ma zastosowanie w wielu domach.

Węgiel kostka – zastosowanie

Węgiel kostka znajduje zastosowanie w piecach konwencjonalnych dwufunkcyjnych oraz jednofunkcyjnych. Odznacza się niską zawartością tlenków siarki, niską zdolnością spiekania oraz stosunkowo niską ceną. Węgiel kostka jest stosowany w wielu domach, podobnie jak odmiana orzech.

Miał węglowy – zastosowanie

Miał węglowy znajduje zastosowanie w kuchniach węglowych, piecach konwencjonalnych, kotłach zasypowych oraz kotłach zgazowujących. Jest drobnoziarnisty, dlatego stosuje się go głównie w kotłach z rusztem mechanicznym. Jest ekologiczny, a także można go zastosować w urządzeniach o małej mocy.

Zanim kupisz węgiel, zwróć uwagę na jego jakość. Jest to kluczowe nie tylko ze względu na wartość opałową, ale także na emitowanie szkodliwych substancji. Im wyższa jakość węgla, tym większa jego wartość grzewcza, a także mniejsza emisja substancji szkodliwych. Zwróć też uwagę na ziarna (im drobniejsze ziarna, tym mniejszą osiągają wartość opałową), a także na rodzaj pieca, który będzie rekomendowany na paczce.